Bericht 5

5 – Donderdag 22 mei
Traject: Limburg (Barrage Gileppe) – Bastogne
Via: Theux, Stoumont en Lierneux en Montleban
Afstand: 112 km.
Weer: Eerst prima, later flinke bui met onweer, daarna frisser. Een 7

Ja, voor de kenners moet ik het natuurlijk over Luik-Bastenaken-Luik hebben, in plaats van ‘slechts’ Luik-Bastenaken. Deze klassieker is dus een soort retourtje. Wat was ik blij, dat ik een enkeltje had. Voldoening bij aankomst bestaat alleen als er ook wordt afgezien. Daar was geen gebrek aan. De Ardennen is geen echt gebergte. Het is een opgeheven plateau, dat versneden is door riviertjes. Dus als je een rivierdal volgt (voor mij o.a. De Lienne), dan fiets dat prettig. Maar ga je ‘haaks’, dan is het stijgen en dalen. Ik moet zeggen dat ik bij het stijgen veel plezier heb beleefd van mijn MP3-speler. Muziek geeft afleiding, soms cadans en vaak genot. Of het nu Bob Dylan is, Daniël Lohues of Bach, het sleept je er prettig door. Zelfs de orgelimprovisatie van Martin Mans over ‘Merck toch hoe sterck’!
En daarnaast natuurlijk de (ervaren) steun en stimulans van het thuisfront.
De hellingen waren gelukkig niet zo stijl, dat ik van de fiets moest. Wel moet ik nog leren om bij lage snelheden ( 7 à 8 km. per uur) het slingeren te vermijden. Vooral als je wegen hebt – zoals vandaag veel – waar ook autoverkeer is. Ook het wegdek was nogal eens ‘Belgisch’.
Wat me verder opvalt is, dat ik nog geen soortgenoten heb gezien en ook nog geen route-markeringen. Het was dus vandaag flink doorfietsen, maar ‘gelukkig’ waren de dorpen onderweg ook niet erg bezienswaardig. In Bastogne aangekomen reed een vriendelijke Belg in zijn auto voor mij uit om mij naar het door mij genoemde Hotel du Sud te begeleiden. Daar prettig gerecupereerd en in het centrum van Bastogne op loopafstand gegeten.

Op de foto een regenpauze in een bushokje met een Cup-a-soup.

20140522-213552-77752988.jpg