Bericht 6

6 – Vrijdag 23 mei
Traject: Bastogne – Montmedy
Via: Léglise, Rossignol en Orval
Afstand: 92 km.
Weer: Eerst bewolkt, later ook zon en op het einde van de dag een bui. Opnieuw een 7

Na het verlaten van het enigszins oubollige, maar vriendelijke hotel eerst even in het centrum gekeken. Bastogne was in WOII het hart van het Ardennenoffensief en is zwaar gebombardeerd.
Op de markt staat o.m. een Shermantank en de stad maakt toeristisch flink gebruik van het oorlogsverleden en is levendig.
Daarna weer op weg. Was het gisteren per saldo stijgen, vandaag is dat gelukkig omgekeerd.
Ondanks nog wat pittige klimmetjes zak ik de Ardennen weer uit, dus aangename afdalingen.
Daarbij moet ik nogal eens vervelende plakken, gaten en geultjes in het wegdek vermijden.
Wat wel leuk is, dat ik af en toe een dorp binnenval en dan verschijnt op een electronisch bord “Vous roulez 21 km. Merci”. En dan ook nog een opgestoken duim! Nee, dan zijn mijn ervaringen vanuit de auto in ons land nog wel eens anders……
In Orval maak ik een uitgebreid stop bij de Cisterciër-abdij, die bekend is van trappistenbier en -kaas. De abdij bezoek ik op z’n Japans, dus even een kijkje en een foto. Daarna een lunch op een terras. Nog maar even geen bier (6,2%).
Verder via het bedevaartplaatsje Avioth, dat net in Frankrijk ligt. Een dorp van niks met een hele grote kathedraal, waar eens per jaar drommen bedevaartgangers schijnen te komen.
Vlak voor Montmedy bereik ik de grens van mijn kunnen waar het hellingen betreft. Een 12-procent helling naar de citadel van Montmedy wordt me te machtig, dus een stukje lopen met mijn fietsmassa. Montmedy heeft een hooggelegen citadel en een benedenstad. De citadel is een afknapper: sterk vervallen en nauwelijks bewoond. Mooi decor voor een Hollywoodproductie.
De dame van de VVV belt voor mij de beheerder van de Gîte, zeg maar jeugdherberg. Als die hoort dat ik met de fiets ben, ben ik welkom, alleen…..ze komt pas om 18.30 uur naar de herberg, want die is onbemand. Ik dood de tijd met een wandelingetje en maak koffie in een nis van de verlaten kerk.
Dan naar de Gîte en daar tref ik nog een gast, een Thaise man die als masseur aan de kost probeert te komen. De beheerder komt langs en instrueert mij. Mijn ‘kamer’ is een slaapzaal met 8 stapel-bedden. Je kunt een keuken gebruiken, maar verder moet je alles zelf bij je hebben. Een voorproefje van de refugios in Spanje, denk ik. Na installatie en douche eet ik in de benedenstad. Geen WiFi, dus dit verslag komt wat later op de site. Wordt vervolgd.

(Voor wie het niet weet: Ik verplaats mij op een Santos Travelmaster met 28 inch wielen, een goede derailleurgroep ( en dus, voor kenners, geen Rohloffnaaf ) en hydraulische remmen. Speciaal voor de trip aangeschaft bij Rolfessport in Musselkanaal. Ook Ortliebtassen erbij gekocht en, niet te versmaden, een achteruitkijkspiegel! Dus aan het materiaal kan het niet liggen. Verder volg ik de route “Langs oude wegen” die gedetailleerd is uitgeschreven door Sweerman in handige boekjes met kaarten, bezienswaardigheden en overnachtingsadressen. Het alternatief qua route is een traject door West-Frankrijk.
Veel informatie heb ik verkregen via de site www.fietsennaarsantiago.nl én www.Santiago.nl

20140524-230645-83205504.jpg