Bericht 4

4 – Woensdag 21 mei
Traject: Montfort – Limbourg
Via: Parkstad Limburg, Ubachsberg, Wittem, Vaals, Aken, Henri-Chapelle
Afstand: 95 km.
Weer: Licht bewolkt, een buitje, fijne temperatuur. Een 8

Om half negen verlaat ik het Pelgrimshuis na een goed ontbijt en met een lunchpakket in de tas. Ze bleken een speciale prijs te hebben voor pelgrims: diner, overnachting, ontbijt en lunchpakket 36,50.
Door aspergevelden en hier en daar wegwerkzaamheden op naar het Zuiden. Na een uur komen de stortbergen van de voormalige mijnstreek in zicht. Kijk, dan ben je mijn beleving echt in klassiek Limburg. Bij Heerlen een bui. Als ik mijn regenjas aantrek wordt ik aangesproken door een Jehova-getuige. Resoluut maar vriendelijk wijs ik de lectuur af die hij me mee wil geven voor onderweg. De Parkstad Limburg is een stedelijk oerwoud waar ik op goed geluk mijn – niet geplande – weg vind. Tussen Ubachsberg en Eys (kennen we van de Amstel-Goldrace) op een prachtig panoramaterras
(aanrader!) koffie met vlaai. De hellingen zijn venijnig, maar gelukkig kort. Mooi om de verzetjes uit te proberen. Als ik het koninkrijk in Vaals verlaat, bel ik nog even naar huis.
In Aken naar de St.Jakobskirche en het naastgelegen St.Jakobshaus. Dit is een startpunt voor de route “Langs oude wegen” naar Santiago. Echter…..geen mens te bekennen. Daar gaat mijn eerste stempel, dacht ik. Eerst maar Aken in, want mijn camera weigert dienst (systeemfout zoomfunctie).
Raadpleging van een medewerker van een fotozaak bood geen oplossing. De camera zou moeten worden opgestuurd ter reparatie. Dus noodgedwongen heb ik een nieuwe gekocht. Wat trouwens wel weer leuk was, was dat toen ze mijn bezorgdheid over de buiten staande bepakte fiets zagen, aanboden om de fiets maar mee te nemen in de winkel. Toen ze mij ook nog ontfutselden dat ik naar Spanje ging, was ik aan de kassa prompt een bezienswaardigheid.
Vervolgens opnieuw naar het ‘Pilgerhaus’ en daar was zowaar een Pfarrer, die mij verwees naar een tegenovergelegen Bioladen waar ze stempels verstrekken. Dus mijn eerste stempel is binnen.

(Voor wie het niet weet, via het St.Jacobsgenootschap in Nederland krijg je een zogenaamd credencial. Dat is een soort paspoort voor de pelgrim waarin stempels worden verzameld. Stempels krijg je onderweg in kerken, cafés en winkels als je te voet, per fiets (geen e-bike!)of te paard reist. En onder bepaalde voorwaarden krijg je op basis van die stempels in Santiago je zogenaamde ‘compostela’. Ook gaan er met een credencial nog wel eens deuren open of gelden speciale tarieven)

Na Aken vervolg ik mijn weg naar België, waar ik via Moresnet – historisch geografisch interessant – en Henri-Chapelle met z’n Amerikaanse begraafplaats rond 6 uur arriveer bij Hotel du Lion, vlak bij de stuwdam in de Gileppe. Een koele Leffe-blond en een lekker bord Spaghetti Bologne maken de dag compleet. Morgen kuiten bijten in de Ardennen. Een soort Bastenaken-Luik.

20140521-214421-78261177.jpg