Bericht 21

  • Datum: vrijdag 17 juni 2016
  • Traject : Montagnana – Ferrara
  • Afstand : 80 km
  • Weer : strak blauw, vrij veel wind, warm, 27 graden
  • Parcours : vlakke rit door de Povlakte, soms langs de Adige, op het laatst langs de Po

Het Bed & Bike – adres was uitstekend. Het wordt gerund door een vrouw die zelf ook fanatiek fietser is en dan kun je merken. We betalen voor twee personen plus een prima ontbijt 50 Euro.
Daarna trekken we weer ons pak aan en vervolgen onze route door de Povlakte. Granen, mais, fruit en soms ook druiven bepalen het beeld. Regelmatig zien we ook verlaten spookhuizen en -boerderijen. Na grote overstromingen in de jaren ’50 hielden veel mensen het hier voor gezien.
In de plaatsen die we passeren staat nogal eens een smalle, opvallend hoge toren. Vooral die van Lendinara springt letterlijk uit het landschap omhoog en het schijnt één van de hoogste torens van Noord-Italië te zijn. We verrijden ons iets, maar dat is geen ramp, want we koersen aan op de Po.
En als we die éénmaal te pakken hebben, volgen we een fietspad over de Zuidelijke oever naar Ferrara. Het doet Henk denken aan fietsen over de dijk bij Wilsum. Vertrouwd idee.
Op de Po zie je geen scheepvaart, want de rivier wordt geplaagd door veel zandbanken. De belangrijkste functie van de rivier – zo vermoed ik – is afwatering en irrigatie.
Aangekomen in Ferrara regelen we via de VVV een overnachting in een Student’s Hostel. Voordat we daar heen gaan, kijken we eerst in een café de tweede helft van de voetbalwedstrijd Italië-Zweden. Het café staat in de 89e minuut kortstondig op z’n kop als Italië een prachtig doelpunt scoort.
Aansluitend gaan we naar het hostel, waar de fietsen in de lift mee gaan naar kamer 206. Een vertrouwd nummer, want jarenlang had ik op het Hondsrugcollege lokaal 206, waar ik les gaf in een vak dat mij nog dagelijks omringt : aardrijkskunde.

Foto’s
Fietsgebak

image
Een kamer voor vier

image