Bericht 74

  • Bericht 74 – Vrijdag 25 september
  • Traject : Padrón – Finisterre
  • Afstand : 90 km
  • Weer : prima; licht bewolkt, ook zon, droog, geen wind, 20 graden, boven asfalt warmer
  • Parcours : als gisteren; Galicië heuvelt constant.

Ergens in Spanje moet ik de nulmeridiaan zijn gepasseerd. Ik zou niet precies weten waar. Ik mis even een Bosatlas, maar hoe dan ook, ze maken er geen gedoe van, dit in tegenstelling tot het passeren van de evenaar. Maar ja, die loopt niet door Spanje. Ik moet mij intussen al lang op het Westelijk halfrond bevinden. Dan zou je toch op z’n minst verwachten dat ze hier Engelse tijden (GMT) gebruiken, maar dat is niet het geval. Om praktische redenen doet Galicië gewoon mee met de Spaanse klok, die ook de onze is. Maar dat verklaart intussen wel, waarom het ’s morgens om 8 uur hier nog donker is. Ik maak daarom geen haast, want in donker fietsen doe ik alleen als het ‘nodig’ is. Eén keer gedaan.

Om half negen vervolg ik mijn route door Galicië: het heuvelt, het is groen, veel bossen en bomen (o.a. Eucalyptus), zwartbonte koeien, veel maïs en de typerende horreos (zie foto). Hier en daar haalt ik een stempel (sello) bij een gemeentehuis. Dat ik in Santiago eerst nog geen stempel heb gehaald, breekt me bijna enigszins op als ik in Finisterre arriveer. Daar is namelijk een pelgrimskantoor waar ze een ‘Compostela’ verstrekken aan pelgrims die vanuit Santiago ook nog zijn doorgestoken naar het ‘echte’ eindpunt : Cabo Finisterre. Maar de dames van het bureau zien geen Santiago-stempel. Maar na het tonen van een foto op mijn telefoon bij het bord van Santiago plus de stempels van plaatsen die Oostelijk van Santiago liggen, bezwijken ze voor mijn ‘bewijzen’ en krijg ik het – niet eens vooraf bedoelde – certificaat.

Daarna kwartier ik in bij mijn albergue del Sol. Er heerst een wat alternatieve Oosterse sfeer met relaxkussentjes in een soort meditatieruimte. En dat, terwijl ik net heb beweerd dat ik op het Westelijk halfrond ben. Nou ja, daar kunnen ze ook van het Oosten leren.
Foto: Horreos in Gallicië

image