Bericht 27

27 – Donderdag 12 juni
Traject: Lopen door Pamplona 2e dag
Afstand: Ongeveer 7 kilometer
Weer: (Erg) Warm en zonnig
Muziek: Klassieke achtergrondmuziek bij de barbier van Pamplona

Vannacht slecht geslapen. Warm, veel wakker en nog wat malen over de oorzaak van mijn ongeluk. Ik zal vrijdag de fiets en vooral de wielen nog eens goed bekijken. Volgens mij mankeerde daar niets aan. De hele affaire krijgt, vrees ik, nog een flinke staart. Mijn voorlopige overtuiging blijft, dat één van de wielen plotseling is geblokkeerd door iets wat niet van buitenaf is gekomen. Mochten jullie (of je netwerk ) suggesties hebben, dan houd ik me sterk aanbevolen. Let wel, het gaat dus volgens mij om een wielblokkade. Bij een vastlopende ketting blijven de wielen (toch?) gewoon draaien.

Ik begin de dag, na het ontbijt in de lounge van mijn ’thuis’, met het maken van een mail voor de agent die me heeft bijgestaan en vraag hem om voor mij een proces-verbaal te maken van wat hij met mij heeft meegemaakt. Ook hoop ik dat hij nog even met mij naar de fietsenmaker in Sangüesa wil, zodat we misschien ook het oordeel van deze man kunnen meenemen. Dan heb ik iets in handen in Nederland.
Omdat ik het vervolgdeel van mijn pelgrimage een beetje als een nieuwe start beschouw, wil ik ook de baard en snor eraf hebben. Na hier en daar wat vragen krijg ik een adres waar ik met de bus naar toe reis. Leuk zaakje. Hartelijk welkom señor, als u even wacht, dan…….Maar al na 5 minuten wachten zit ik- of liever lig ik- weer naar een plafond te kijken. Meteen realiseer ik mij dat ik binnen een week voor de tweede keer in Pamplona onder het mes ga. Wie me dat nadoet krijgt van mij de duurste fles Rioja die Gerrit van de Bos in de winkel heeft.
En er zijn frappante parallellen met het ziekenhuis: eerst wachten, dan voorwerk, dan het echte werk en tenslotte het nawerk. Er zijn twee vrouwen in de zaak. Na dus even te hebben gewacht, begint één van de twee met de aanloop: tondeuse, een smeersel wordt masserend aangebracht, drie keer word ik gezichtsbedekkend van warme doeken voorzien (denk maar aan de Chinees) en dan word ik als een soort clown in witte scheercrême gezet (zie foto). Dan is de ‘specialiste’ aan de beurt die mij met scheermessen zo glad scheert als ik nog nooit ben geweest. Daarna mag de andere zuster het afronden met doeken, aftershave, weer gezichtsmassage en ze sluit het charmant af met waaiende handdoekjes die een soort ventilatoreffect hebben ter verkoeling. De hele behandeling duurt zeker drie kwartier. Nou ? Een soort van beauty- behandeling zeg maar. Je zou er haast met Ryanair voor naar Pamplona vliegen. Twee dames, drie kwartier, 16 €.
Sorry, ik vond het zo’n belevenis dat ik het maar uitgebreid heb beschreven.

Fris als een hoen de stad weer inlopend weet een andere vrouw me over te halen tot het genieten van een driegangenmenu (zie foto). Het is tenslotte ook al één uur.
Om twee uur sluiten vrijwel alle winkels en gaan dan van 5 tot 8 weer open. Gelukkig draait de horeca gewoon, nee meer dan gewoon, door.
Bij het treinstation informeer ik naar mogelijkheden om de fiets mee te nemen in de trein. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Regionale treinen, lange-afstandstreinen, diverse maatschappijen leveren een vertroebeld beeld. Bovendien spreekt de beambte geen woord Engels, maar wel veel van die rrrrrollende Spaanse errrrrren en dat op een kenmerkende barse toon. Thuis op Internet maar verder oriënteren.
Dan wandel ik langs de kooien waar jaarlijks de stieren worden verzameld voor de ‘bull-run’. Veel staal, hekwerk, loopbruggen en veiligheidssluizen. Van een medewerker mag ik binnen de hekken wat foto’s maken. Vervolgens loop ik de stierenroute door de smalle straten naar de Arena. De beschrijving wijst o.a. op de vele winkelportiekjes waar veel lopers soms een veilig heenkomen zoeken. Die straatjes – meestal ‘Calles’- zijn door hun kleurrijke gevelhoogte heel fotogeniek.
Bij Burger King nog even wat WiFi-activiteiten en daarna terug naar het hotel.
Douche, verslag, skypen, eten, voetbal. Man, ik heb het gewoon druk!

Twee keer onder het mes, dus – vooruit – ook maar twee foto’s: Popov de clown en de verleiding door Eva (zelf inzoomen voor de prijs).

20140612-205122-75082390.jpg

20140612-205121-75081481.jpg