Bericht 30

  • Datum: zondag 26 juni 2016
  • Traject : geen; toerisme Rome
  • Afstand : stadswandeling
  • Weer : zonnig en weer erg warm
  • Parcours: Vaticaan verkennen

Na het ontbijt kopen we een metro-ticket voor 48 uur en reizen af naar metrostation Ottaviano-S.Pietro. De metro zit propvol, maar – net als wij -stappen de meeste passagiers uit bij dezelfde halte om naar het Vaticaan te gaan.
Het is de laatste zondag van de maand en dan is het Vaticaanmuseum gratis. En dat is te merken.Als we in de buurt komen, dan zien we in de brandende zon een enorme rij wachtenden. Dat wordt ons te gek. Wij omzeilen een andere rij wachtenden voor de St.Pieter, door een ingang te nemen voor pelgrims. Even later staan we in een kerk, zo groot, zo rijk gedecoreerd, zo overdadig en zo vol met mensen als wij beiden nooit eerder hebben gezien. De kerk der kerken, zou je kunnen zeggen. Maar ja, we zijn hier immers ook op het hoogste adres. Voorin is een dienst gaande met prachtige gezongen muziek.
Het wemelt van de bewaking en van officials die alles letterlijk in de juiste banen leiden. Want er zijn heel veel afgescheiden secties in de St.Pieter, die voor bepaalde groepen mensen toegankelijk zijn.
Er zijn uiteraard heel veel aparte kapellen, waar soms ook diensten worden gehouden of waar mensen aan het biechten zijn. Indrukwekkend allemaal.
Bij het verlaten van de kerk zien we ook twee bewakers van de Zwitserse garde, die in de brandende zon in de houding staan. Na het verlaten van het St.Pietersplein zien we ook erg veel bedelaars, vaak met ernstige lichamelijke verminkingen. Je wordt er ongemakkelijk van.

We lopen een stuk langs de Tiber en drinken koffie bij boekenstalletjes onder platanen langs de rivier. Het doet erg denken aan de kraampjes langs de Seine in Parijs. De mensenmassa is zo ongeveer overal. Er passeren talloze reisgezelschappen die achter hun paraplu of vlaggendrager aan lopen.
Ook zie je regelmatig de bekende open-dak-bussen of toeristen die zich verplaatsen met Segways. Wat ook grappig is, is het verschijnsel dat hele kleine, korte autootjes, zoals bijvoorbeeld de Smart soms dwars in de normale rij geparkeerde auto’s staan geparkeerd.
We bezoeken nog Piazza del Popolo en de Spaanse trappen (grotendeels in restauratie).
Daarna gaan we nog een uurtje elk onze eigen weg, waarbij ik o.a. sfeer proef van het gigantische kopstation Termini.
We treffen elkaar weer in het hotel voor een tussenstop.
Als het avondprogramma nog vermeldenswaardigheden oplevert, dan horen jullie dat morgen.

Foto’s
Het was warm, zeer warm

image
Baby-auto

image