Bericht 29

  • Datum: zaterdag 25 juni 2016
  • Traject : Calcata – camping Smeralda – Rome
  • Afstand : 20 km fietsen en de rest (50 km) met bus en trein
  • Weer : zonnig en weer erg warm
  • Parcours: een kort pittig stukje fietsen, daarna bus en trein naar Rome

Als ik dit schrijf zijn we in een andere wereld beland : metropool Rome!
We zitten in een – zoals hier gebruikelijk zeer luidruchtig – café met bier, pizza en op het reusachtige scherm de voetbalwedstrijd Portugal – Kroatië. De Trevi-fontein ligt om de hoek.
De aanloop was ongeveer als volgt:

Om een uur of tien verlaten we onze ‘filmset’ Calcate door de sleutel van dit verder onbemande pand in een kastje achter te laten. Er scharrelen al toeristen rond in dit door veel kunstenaars bewoond stadje. We kopen ons ontbijt bij elkaar in de eerstvolgende plaats. De kassajuffrouw heeft geen zin in klandizie. De mobiele telefoon vraagt haar volle aandacht. Dat zien we trouwens vaker.

Met weer wat stijgen en dalen fietsen we de ongeveer 15 resterende kilometers naar een groot meer, waar de camping Esmeralda ligt. Daar, op zo’n 50 kilometer voor Rome heeft de firma Soetens een servicepunt, waar je de fietsen kunt inleveren voor retourtransport naar Nederland. Bij de ingang van de camping lezen we : ‘Italiaanse sfeer en Nederlandse kwaliteit’. De Italiaanse sfeer toont zich vooral door de bekende straatjesopstelling van de caravans, dicht op elkaar. Nederlandse kwaliteit ervaren wij door een directe en doelgerichte ontvangst door Nederlandse beheerders. We worden prettig geholpen en geïnformeerd. We ontmantelen de fietsen en stoppen de meeste bagage in een grote doos, vullen papieren en labels in en krijgen een reisadvies richting Rome via bus en trein. Henk wil koffie drinken, maar dat vindt de zeer kordate campingdame niet goed. ‘Daar droog je van uit! ‘, dus worden het twee grote Peroni’s. Plechtig en als afsluiting van de tocht gieten we voor de camera de bidons leeg, want ……… HET ZIT EROP!

Eerst dus met de bus en aansluitend met een trein naar Rome. Vervolgens met de metro naar station ‘Colosseum’. Daar begint onze andere wereld, want boven de grond komend staan we meteen pal voor dit beroemde monument en storten we ons in een enorme mensenmassa.
Ik had een kamer geboekt in Hotel ‘Le petit Real’ aan de Via Cavour 58. Om dat te vinden en er binnen te komen, dat viel even niet mee. We worden zelfs overvallen door gevoelens van argwaan, want als we voor nummer 58 staan, dan wijst niets op een hotel. Twintig bellen met kleine naambordjes, waaronder gelukkig wel ‘petit Real’. Henk belt aan en, jawel, de deur klikt open. Binnen treffen we een bord dat ons naar de vierde verdieping verwijst. Daar aangekomen staan we voor een naamloze deur, waar ons aanbellen niets oplevert. Ook een telefoontje naar dit hotel levert niets op. Gelukkig komt na 5 minuten een hotelgast door de deur naar buiten. Hij vertelt ons dat dit hotel daags na 15 uur onbemand is. Hij vraagt of we geen mail hebben gehad om zelf het hotel via een code binnen te komen. Die is ons ontgaan, zo blijkt, want overdag zijn we meestal zonder WiFi en we doen niet aan ‘mobiele data’. Maar na een check voor de nog steeds dichte voordeur – waar de WiFi het wel doet – wordt ons de code geopenbaard en kunnen we met een zucht van verlichting onze intrede doen.
Prima kamer, fantastische ‘regendouche’ en een zelf-service eetvertrek met koffie-automaat. De beheerder kunnen we de schuld niet geven, want hij heeft ons gemaild en ook nog ge-appt. We zullen hem morgen bij het ontbijt begroeten.
’s Avonds doen we een eerste indruk op van deze indrukwekkende stad. Hoogtepunt van deze intro is de Trevi-fontein, waar een enorme mensenmassa zich heeft verzameld. Daarna naar het eerder genoemde restaurant voor eten in combinatie met voetbal. Morgen verder.

Foto’s
De bidons kunnen geleegd worden

image
Trevi-fontein

image