Bericht 14 Fietstocht Praag

  • Datum: vrijdag 8 september
  • Traject: Praag – Melnik –  Roudnice
  • Afstand: 96 km
  • Weer: veel zon, ook bewolkt, wind in de rug, jasje aan, een 9

Botel Racek is mij prima bevallen: De fiets kon aan boord, eenvoudige nette kamer, keurig ontbijt, goede WiFi-verbinding en met de tram (halte Kublov op 300 meter) ben je in tien minuten in hartje Praag. En een extra element was natuurlijk de ligging van het schip in de Moldau, want een beetje botel wil natuurlijk in deze beroemde rivier liggen. Dat maakte trouwens ook, dat ik bij aankomst mijn onderkomen in Branik heel gemakkelijk kon vinden, want met fietspad A2 kom je langs de Moldau vanuit het Zuiden Praag binnen. Dus gewoon doorfietsen totdat je aan je linkerhand ‘Botel Racek’ ziet.

En zo gemakkelijk als ik Praag binnenkwam, zo eenvoudig kom ik de stad ook weer uit, want het verhaal zet zich voort: houd de gele bordjes van de A2 aan en met de Moldau steeds aan je linkerzijde laat je de ‘Gouden Stad’ gemakkelijk achter je. En na wat buitenwijken ben je dan toch ook weer verrassend snel in een heel rustige omgeving. Wat verder buiten de stad is het pad soms ook niet geasfalteerd en wijk je soms van de rivier. Ik koers nu met behulp van een Duitse fiets-reisgids van Bikeline: Elbe Radweg 1.

Omdat je grotendeels op een laaggelegen en met de Moldau meelopend fietspad rijdt vermijd je nogal wat plaatsen. Dat dringt tot mij door als ik merk dat er weinig horeca langs mijn weg ligt. Meestal leg ik na zo’n 30 kilometer ergens aan, maar vandaag wordt dat 45.                                                   Af en toe wissel ik van oever. Eén keer gebeurt dat op een bijzondere manier: op een plek waar een pijpleiding de rivier kruist is ook een voetgangersbrug, echter niet met een helling, maar met trappen. Dus alle bagage van de fiets en mijn hele handel omhoog brengen, klein stukje fietsen en daarna een soortgelijke afdaling.

Melnik is een stopje waard. Een klein, fraai en hooggelegen stadje op de plek waar de Moldau (Vltava) en de Elbe (Labe) samenkomen. Het lijkt een beetje op de Deutsche Eck bij Koblenz. Melnik heeft een noemenswaardige kerk, een kasteel en een monumentaal marktplein. Maar het na-seizoen is hier kennelijk ook begonnen, want het is vrij rustig. Overigens zie ik hier voor het eerst ook wijngaarden op de helling.

Er doet zich ook nog een leuk herhalingselement voor: op een gegeven moment zie ik langs de Elbe een viswedstrijd van het type ‘Oranjekanaal’, zoals ik dat op mijn eerste fietsdag signaleerde. Zaten de vissersschepen daar op geschatte afstanden van 20 meter, hier hebben ze de vakken netjes en strak afgezet met een soort linten. Krijgen ze ook geen ruzie.

Om 5 uur arriveer ik in Roudnice aan de Elbe. Met deze stad heeft onze school jaren uitwisselingen gehouden. Misschien nog wel, maar ik had daar zelf geen bemoeienis mee. In het tegenover gelegen dorp vind ik mijn geboekte pension Vedomice. Ook weer een goed adres.

Het bewijs: 

A2 langs de Moldau: 

Soms ook zo: 

Hopcultuur: 

Alles afladen: 

Moldau komt in de Elbe: 

Melnik: 

Viswedstrijd: