Bericht 13 Fietstocht Praag

  • Datum: donderdag 7 september
  • Traject: tram plus lopen door Praag
  • Afstand: naar schatting 5 kilometer
  • Weer: afwisselend bewolkt en zon; cijfer 8

Een kennis had me al gewaarschuwd: Als je Praag ‘echt’ wilt zien en beleven, dan moet je dat ’s ochtends voor 9 uur doen, anders “raak je verstopt in het toeristenvee”, aldus zijn oordeel. Nu ben ik niet bang voor wat mensenmenigte, maar als gisteravond de maatstaf is, dan moet ik hem gelijk geven. Vooral op de bekende lokaties, zoals bij de Karelsbrug of het plein in de oude stad was het ongekend druk. Het deed mij wat denken aan de mij als oud-Assenaar bekende TT-nacht. Praag lijkt, net als Amsterdam of Barcelona een beetje het slachtoffer te worden van zijn eigen aantrekkingskracht. Helemaal een gekkenhuis was het bij U Flecku, dat is hèt biercafé van Praag. Achter de voordeur kom je in een complex van vertrekken en een binnenplein, waar honderden mensen zich laven aan bier en eten. Muzikanten met trekharmonica versterken de stemming van ‘Wein, Weib und Gesang”, waarbij ‘Wein’ staat voor bier. De grond kleeft er aan je voeten.

Maar ja, het is ook geen wonder, die drukte. Want Praag is en blijft een prachtige en goed te belopen (binnen)stad. Dus vandaag begeef ik mij toch maar tussen het vee waar ik ook zelf deel van uitmaak. Net als met de school-werkweken neem ik tramlijn 22 naar het hoogste punt van de stad en werk mij van daaruit geleidelijk naar beneden: Loreta, Praagse Burcht, St.Vitus, Mala Strana, Karelsbrug, Josefov, stadsplein oude stad, Wenceslasplein, dat gaat het worden. De mooie plaatjes tref je allemaal op het Internet. Verder vandaag dus geen ‘normaal’ reisverslag, want ik sta min of meer stil.

Na afloop, 5 uur ’s middags:

Ach, vooruit, nog even een impressie en een fotootje van gisteravond. Het is nu 5 uur en ik ben weer even voor een tussenstop op mijn boot in Branik. Het voorgenomen plan heb ik kunnen uitvoeren. Het zal een jaar of tien geleden zijn, dat ik voor het laatst in Praag was. Vergeleken daarmee vielen mij een paar dingen op:

  1. Het is, zoals al gemeld, drukker geworden
  2. Er is meer politie en bewaking op straat te zien
  3. Bij de entrée van de Burcht werd ik zelfs gescand en gefouilleerd
  4. Op de Burcht zijn meer bezienswaardigheden ‘betaald’ geworden, bijvoorbeeld het Gouden straatje en delen van de St.Vitus
  5. Er is een nieuw favoriet vervoermiddel voor toeristen: een luxe, verlengde, klassiek aandoende open auto. Het lijkt wel een Excallibur!

Maar geen geklaag. Het was zonnig en voor mij wat nostalgisch genieten. En vooral een aantal dixieland-achtige muziekbandjes met van die mooie wasborden gaven de dag sfeer en kleur. Maar……morgen weer fietsen!

 

Botel in de Moldau: 

Nieuwe hype: