Bericht 9

  • Datum:      Donderdag 24 mei
  • Traject :    Souspierre- St.Donat sur l’Herbasse
  • afstand:    96 km
  • Weer:         Een 10
  • Parcours:  La Drôme à velo

Het is opmerkelijk hoe snel de elementen en patronen van voorgaande fietstochten zich weer voordoen: het ‘geo-nieten’, de nachtelijke kuitkramp, de uiteenlopende gedachten tijdens het fietsen en het dagpatroon. Met kleine variaties ziet dat er als volgt uit:
De wekker gaat om 7.30. Dan ontbijt (meestal thuis), rond 11 uur ( 30 km.) koffie, rond 13.00 uur een lunch op een bankje m.b.v. gedane boodschappen, rond 15.00 uur een Cola-stopje op een terras en dan rond 17.00 uur na een blonde Afligem ergens een onderkomen innemen. Installeren, douchen, dineren, ‘stukkie’ schrijven en rond 22.30 onder zeil.
Ik schrijf niet graag over allerlei uitgaven, maar vooruit, ter informatie voor echte (op)volgers:
Per etmaal besteed ik 85 à 90 Euro. Zo’n hele fietstocht van ongeveer drie weken komt, met fietsvervoer en reiskosten ongeveer uit op 2200 Euro. Maar dan krijg je ook wat!

Het is me al een paar keer overkomen, dat mensen aan wie ik vertel dat ik naar het Noorden fiets spontaan opmerken ‘oh, dan heb je de zon lekker van achteren. Dat kijkt prettiger en het landschap ziet er mooier uit!’ Opmerkelijk geografisch scherp opgemerkt!
Dat brengt me even weer bij mijn vak. Sorry, alleen voor liefhebbers en verder irrelevant:

Geo-nostalgie
De aardrijkskunde werd mij op de HBS bijgebracht door (wijlen) meneer Stellingwerff. Op een relaxte manier babbelde hij ons door de geografie. Passaten en moessons, stalagmieten en stalactieten, alles kwam voorbij. Met aantekeningen en bordtekeningen schreven en plakten wij ons schrift (met een hard kaft) vol. En dat alles gewoon met pen, potlood, kleurpotloden, Glucon en schaar. Niks tablet of IPad. Bijzonder was dat hij nooit proefwerken gaf, maar alleen onverwachte schriftelijke beurten met venijnige inzichtvragen.
Kennelijk heeft hij me geïnspireerd, want na de HBS begaf ik mij zeven (nee, geen tien) jaren onder professoren aan de RUG om het vak te leren. En met de verkregen bevoegdheid gaf ik vervolgens een kleine veertig jaren les op het CSG, later Hondsrugcollege. De bekwaamheid kwam geleidelijk. Graag hield ik de leerlingen een ‘snoepje’ voor voor de laatste tien of meer minuten: een quiz of ….dia’s! Daar kon je toen nog mee scoren.
Of ik ook leerlingen heb geïnspireerd? Wellicht Peter van de Werff, een oud-leerling en nu docent aardrijkskunde in Leeuwarden. Hartverwarmend was het, dat hij bij mijn afscheid voor mijn neus stond! Ja, en dan ook nog met een aardrijkskunde-schrift uit, ik meen, klas twee met daarin de aantekeningen en de ingeplakte werkblokfiguren van de Geo Geordend. (Een lesmethode onder redactie van ‘mijn’ professor Tamsma, de man die er niet best afkomt in het boek ‘Onder Professoren’ van de grootste azijnpisser die mij ooit lesgaf: Willem Frederik Hermans).
Wat zou ik destijds blij geweest zijn met een berichtje van de gepensioneerde meneer Stellingwerff, waarin hij me zou vertellen dat hij op reis was en dat hij met tekst en foto’s een verslag maakte. Prachtige ‘snoepjes’ voor de laatste tien minuten van een les.
Zou ik Peter met zoiets blij kunnen maken? Misschien. Ik zal hem via een speurneus in Erica eens proberen op te snorren.

Terug naar de dagelijkse geografie
De dag begint met een forse klim over een bergrug van 500 meter. Dat levert een echte col op (zie foto). De rest van het parcours volg ik ‘La Drôme à velo’, een schitterende route door glooiend landschap. Ik hoef de route nauwelijks te delen met auto’s, want het gaat voornamelijk over smalle, landelijke weggetjes. Als het parcours vlak is of omhoog gaat luister ik muziek. Tijdens afdalingen hoor ik namelijk weinig vanwege het harde suizen van de wind. De teller gaat soms naar de 45.
Regelmatig een mooi dorp of stadje, zoals bijvoorbeeld Crest aan de Drôme, een favoriete vakantiebestemming van Nederlanders.
In Chabeuil blijf ik een poosje hangen omdat er een grootschalig Jeu de Boules-toernooi aan de gang is met allerlei fanatieke spelers in een club-tenue. Prachtig om te zien hoe er in allerlei stijlen wordt geworpen. Concentratie en resultaat doen me wat aan golf denken.

Al met al een prachtige fietsdag in schitterend weer. Rond 17.00 uur, geheel volgens dagpatroon, kom ik aan in St.Donat sur l’Herbasse, waar ik intrek neem in een mooi chaletje bij een Chambre d’Hôtes met een naastgelegen zwembad. Ik bof weer (want ik zou kunnen gaan zwemmen….)

 

Een echte col
Route voor bofkonten
Die zien we bij ons nooit
Mijn onderkomen