Bericht 10

  • Datum: vrijdag 25 mei
  • Traject: St.Donat sur l’Herbasse – Frontonas
  • Afstand: 96 km.Weer: beetje licht bewolkt, maar prima fietsweer
  • Parcours: pittig, veel heuvels rond de 400 meter

Vandaag een rit door een heuvelrijk gebied. Het heeft wel iets van Zuid-Limburg, maar dan natuurlijk over een veel groter oppervlak: heuveltje op, heuveltje af. Het zit veel tussen de 200 en 500 meter hoogte. Dat is precies wat wij ‘heuvelland’ noemen. Aan de horizon rijzen echte bergen op, maar die doen gelukkig niet mee.

al is het landschap virtuoos
het toont zich ook vaak rücksichtslos
want regelmatig, nee niet onverwacht
toont mijn snelheidsmeter cijfer 8
maar dan weer, even later, dalend
suist de wind mij in het oor
ik weet het weer
hier kwam ik voor

In Hauterives stop ik bij een curieus monument: het ‘Palais Idéal’ van de fantasierijke postbode Ferdinand Cheval. Het is een bouwwerk van 26x12x10 met elementen uit allerlei tijden, culturen en religies. Ik dacht even in ZO-Azië te zijn (of in de Efteling…). Kitsch of kunst, zeg het maar. Uiteindelijk heeft Cheval erkenning gekregen voor zijn levenswerk. Grappig om nog te vermelden is dat hij zijn ideeën opdeed door wat te neuzen in de vele tijdschriften die hij als postbode moest bezorgen.

Onderweg heb ik een paar keer telefonisch contact met mijn maatje, die intussen vanuit het noorden nadert. We maken een inschatting dat Frontanas de plek van ontmoeten zal worden.

Als ik daar rond 5 uur binnenrol, dan zit hij al op een bankje naast zijn geparkeerde ligfiets. Dat is natuurlijk een heel andere manier van je verplaatsen. In elk geval kan hij er snel mee uit de voeten, want hij is verder gekomen dan de plek die ik had ingeschat. Omdat het er in het dorp allemaal doods uitziet zoeken en vinden we een hotel in de omgeving. Bij een pizzeria in een soort winkelmall kletsen we gezellig bij over al onze ervaringen. Een heel bijzonder en leuk treffen!

’t Is net de Keutenberg
Je zult hier maar wonen