Bericht 54

 • Bericht 54 – Zaterdag 5 september
 • Traject : Naintré – Charroux
 • Afstand: 99 km.
 • Weer: zon, ook bewolking, droog, ruim 20 graden, perfect fietsweer

Op aanraden van de gastvrouw van het feestje van gisteravond had ik mijn fiets omhooggetild via de trap naar de eerste etage, waar ik ook mijn kamer heb. Misschien was ze bang dat de feestvreugde tot vreemde uitspattingen zou kunnen leiden. Toen ik gisteravond thuiskwam bleek het een uiterst rustige babbelarij te zijn.

Ik vind mijn fiets vanmorgen behoorlijk nat op mijn veranda. De bijna-herfstdauw zorgt hier voor veel vocht. Ik had het wel eens vaker gehoord: in Mediterrane gebieden wordt het tekort aan neerslag flink goedgemaakt door de dauw.

Ik ontwaak trouwens in een geheel verlaten ‘huis’. De feestgangers zijn uiteraard verdwenen en de dame die hier de boel regelt woont elders. Daarom laat ik na mijn dubbele checks de sleutels achter in een brievenbus.
Ik vertrek en mijmer:

de dagen glijden onder mij voorbij
de fiets draait overuren
mijn Santos, wonder van techniek
gedraagt zich zonder kuren
maar laat ik niet te vroeg zijn, nee
want voor je ’t weet
heb je een pneu crevé
ik klop dus snel dit loflied af
eerst maar op de Pyreneeën af

Hmm, twee keer ‘af’. Niet mooi. Maar vooruit, dichterlijke vrijheid zullen we maar zeggen. In elk dorp wordt immers via de gevels van de Mairie de liberté verkondigd.

Op naar Poitiers.

Het intussen bekende landschap ontvouwt zich weer. Iets vaker tref ik een kasteel, soms een abdij en ook passeer ik een prachtige golfbaan. Even kijken natuurlijk. Ik maak meteen een goed beurt, want een dame slaat een bal van de hooggelegen putting green en verliest de bal uit het oog. Maar ik heb de bal gevolgd, pak hem op en geef hem terug.

Op een plek langs de weg, waar ik ballen denk te kunnen aantreffen ( ik ken mijn afzwaaiers en ook van anderen….) kijk ik met bovengemiddelde aandacht naar de berm en zowaar, ik vind drie ballen.

De kwaliteit van de ballen correspondeert met de auto’s op de parkeerplaats: Mercedes-sport, BMW en luxe varianten Peugeot en Citroën. De ballen ongeveer in dezelfde rangorde: Titleist, Callaway en Srixon. Ik besluit om de Callaway te gaan offeren op de Cruz de Ferro. De Srixon (mijn favoriet) houd ik en de Titleist stel ik beschikbaar als troostprijs op de eerstvolgende gelegenheid dat ik op Düneburg weer mee kan doen. Goeie kans trouwens, dat ik hem – na 6 weken rust – dan zelf win…..

Doorfietsend realiseer ik mij dat de golfsport interessante overeenkomsten vertoont met de fietssport:

 • Beide activiteiten zijn vertrouwd met ups en downs
 • Ze brengen je allebei in prachtige omgevingen
 • Je kunt fietsen en golfen tot op hoge leeftijd blijven beoefenen
 • Als het niet lukt, kun je het alleen jezelf verwijten
 • Je kunt beide sporten ook heel goed in je eentje uitoefenen

Maar natuurlijk zijn er ook verschillen:

 • De grilligheid (goed/slecht spel) van de golfsport ervaar ik niet op de fiets. Mijn benen gedragen zich verrassend goed en constant.
 • Ook meen ik dat fietslessen aan mij niet meer besteed zijn, maar golflessen ………

Nou ja, zo kan-ie wel weer.

Na 29 km. arriveer ik in het zeer levendige Poitiers, de ‘stad van kerken’. In de binnenstad is het markt, dus ….lopen! Ik beperk mij tot één kerk, de Notre Dame met een prachtig front. Volgens de reisgids een ‘stripverhaal voor de Middeleeuwse pelgrim’, die immers meestal analfabeet was.

Onder Poitiers passeer ik bij Nouaillé een plaatje van een abdij. Ik probeer er een stempel te halen, maar de deuren zijn gesloten, dus het blijft bij wat foto’s maken.

Onderweg word ik ‘close’ ingehaald door een auto met caravan. En laat dat nou ook nog een landgenoot zijn! Ik mopper wat, maar bedenk dat ik het ook zelf had kunnen zijn. Want wees eerlijk: voor ons gaan een auto, een tegenligger en een fiets op de weg wel samen. Wij verdelen de weg ‘op z’n Nederlands’. Een uitdrukking trouwens die nogal wat inhouden kent, bijv. ‘Auf Holländisch abfahren’. Nog niet gedaan trouwens.

Mooi vroeg arriveer ik in Charroux, maar daarover morgen meer. Ik bouw een rustdag in.

Op de foto een drive-in herberg
IMG_0621