Bericht 27

  • Datum: donderdag 23 juni 2016
  • Traject : Assisi – San Gemini
  • Afstand : 75 km
  • Weer : zonnig, warm, boven de 30 graden
  • Parcours : eerst dalen, daarna vrij vlak en dan pittige hellingen.

Ons hotel in Assisi was matig. Er scharrelen een paar oude mannen rond in de bediening, waardoor het iets krijgt van een werkverschaffingroject voor bejaarden. De Café Americano smaakt er de eerste ochtend bij het ontbijt afschuwelijk. De tweede keer ga ik voor thee, want die kun je zelf kiezen. Als ik mijn koffie-beleving meld bij het afrekenen, krijg ik te horen dat ik ook beter Cappucino bij het ontbijt had kunnen nemen, ‘want daar gebruiken we andere koffie voor’. Oftewel, ik kwam er dus een beetje op de koffie.
We dalen af uit Assisi en komen in een breed en vlak dal: Valle Umbra. Als we wat verder fietsen toont zich het echte Umbrië: heuvels met daar tegenaan gedrapeerde akkers met granen, druiven en mais. En verder de typerende cypressen, zonnebloemen en boerenhuizen. Af en toe authentieke stadjes, zoals het door zijn gebogen straatjes Middeleeuws aandoende Bevagna. Als je er hier en daar even wat verwijdert, kun je er gemakkelijk historische films opnemen.
Vandaag bega ik een blunder: ik verlies mijn bril. Als ik deze film terugdraai, is het hoogstwaar-
schijnlijk als volgt gegaan: bij een tussenstopje doe ik de helm af en leg de bril even op één van de fietstassen. Omdat ik zonder bril (in de verte) steeds beter ga zien, mis ik de bril niet onmiddellijk bij het weer wegrijden. De rest is te raden. Na een kilometer realiseer ik me dat ik zonder bril fiets.
We doen een zorgvuldige replay van de laatste kilometer en speuren de bermen zorgvuldig af. Ik rij zonder bagage 5 kilometer terug, want misschien is het me een stopje ervoor al overkomen. Alles tevergeefs. Dus als jullie me binnenkort met een andere bril zien, dan kan de reden bekend zijn.
Ik ga uitkijken naar een ‘Hema-leesbril’, want zonder leesbril of leesgedeelte kan ik niet.

Rond 6 uur komen we aan in San Gemini, ook al weer zo’n oud en stoer stadje met huizen in overwegend grijsgetinte natuursteen. We boeken in bij Alberge Duomo, waar onze fietsen in de bilbliotheek worden geparkeerd. Als de dame van de receptie ons opneemt, besluit ze spontaan de geboekte ‘economy-room’ te upgraden naar een comfortroom. Ze denkt namelijk dat de ‘economy’ veel te klein voor ons is. Dat voorstel nemen we graag aan en het pakt goed uit.

Foto’s:

  1. We laten Assisi achter ons
  2. Landschap Umbrië

 

P6230616 P6230617