Bericht 25

  • Datum: dinsdag 21 juni 2016
  • Traject : Città di Castello – Assisi
  • Afstand : 80 km
  • Weer : zonnig, lekker warm
  • Parcours : eerst wat glooiend, deels langs de Tiber, later heuvelig, via Umbertine

We proeven de sfeer van een ontwakende stad o.a. door te ontbijten in een plaatselijk café waar veel inloop is: praatje, krant, kopje koffie. Er is ook markt met veel groente, fruit en vis. En natuurlijk is er de reiniging van de straten en worden de terrassen weer gebruiksklaar gemaakt.
We zitten wat royaler in de tijd en vertrekken pas rond 11 uur uit Città di Castello. Het appartement was ruim en naar onze maatstaven riant.
Het profiel van de route toont wat we vandaag meemaken: eerst nagenoeg vlak, beetje glooiend, maar in het tweede gedeelte wat meer hellingen. Roel toont zich een stijger en Henk een daler. Dat maakt dat we toch vaak weer ongeveer gelijk uitkomen. We volgen in het begin de Tiber en daar past dus ook niet veel hoogteverschil bij.
In Umbertide doen we lunch-bood schappen bij een klassieke kruidenier, die ‘met de hand’ 150 gram salami voor ons snijdt. Als ik me even achter de toonbank waag om de broodsoorten te kunnen zien, word ik meteen terecht gewezen, zo van ‘kom niet in mijn domein’.
Onderweg bij een combi van een wijnkasteel en kerk spreken we een pelgrim, die in twee maanden van Milaan naar Sicilië loopt. Hij is in afwachting van een pastoor, want hij hoopt hier te kunnen overnachten. Tot onze grote verbazing en verrassing duikt plotseling deze geestelijke op uit het niets. In zijn ene hand een grote fles bier en in zijn andere een fles rode wijn. Die biedt hij ons aan als een gebaar van gastvrijheid! Verder nodigt hij ons uit om de kerk te gaan bekijken. Dat doen we ‘als tegenprestatie’ natuurlijk graag. De prachtige akoestiek verleidt Henk tot het zingen van een Ave Maria. Ook heeft deze kerk een indrukwekkend mooie crypte met zuilen à la Cordoba.
Als we de Tiber verlaten wordt het parcours pittiger, maar ter compensatie wordt het landschap ook mooier. Meer Umbrië, zeg maar: vaker cypressen, olijfboomgaarden en parassoldennen.
Rond 5 uur arriveren we bij Assisi, de stad van Franciscus en tevens partnergemeente van Betlehem, San Francisco en Santiago de Compostela. We worden verwelkomd met klokgelui. Om dit pelgrimsoord te bereiken moeten we nog even stevig op de pedalen. Om 6 uur kwartieren we in bij hotel Rocca, waar we twee nachten hopen te blijven, zodat we woensdag Assisi kunnen bezichtigen.

Foto’s
De kruidenier

image
Binnenkomst Assisi

image