Bericht 18

  • Datum: dinsdag 14 juni 2016
  • Traject : Peschiera – Verona
  • Afstand : 30 kilometer
  • Weer : bewolkt, voorzichtig zonnetje, beetje drukkend warm, 25 graden
  • Parcours : Druk; langs en op de weg via veel bebouwing naar Verona

Ach, eigenlijk valt dat ‘overlevings-Italiaans’ best mee. Als je onze uitgang ‘-erij’, van bakkerij, slagerij vervangt door ‘ia’, dan kom je een heel eind. Wil je bijvoorbeeld een hapje eten, een ijsje of een middel tegen kuitkramp (…..!), dan zoek je een pizzeria, een gelateria of een farmacia. En als je op zoek gaat naar een happerij of naar een tapijterij, kijk dan uit naar een trattoria of een tapezzeria.
Wil je toeristische rommel kopen, dan eh, gokje, adviseer ik de prullaria.
Oh ja, wat ik ook veelvuldig zie is een carrozzeria, ik zou zeggen een carrosserijbedrijf. Zouden zo hier zoveel botsen? Ik moet zeggen dat ik onderweg nog niet één keer een botsing heb gezien. En voor mij hebben de automobilisten ook een groot en vriendelijk ontzag. Ja, ik durf zelfs te stellen dat ik hier aan de ‘Rivièra di Garda’  met mijn bepakte Santos meer aandacht trek dan een voorbijkomende Ferrari of Lamborghini .
Wat ik verder aan jullie eigen fantasie overlaat zijn de cafetaria, panaderia, pasticceria, birreria en de agrigelateria. Zo eerstmaria.

De Giro en de Tour de France eindigen altijd met de ‘wandeletappe’ naar de eindbestemming. Zo voelt het voor mij vandaag ook. Ik ben in de verleiding om een fles Prosecco in de bidonhouder te stoppen, maar ik vrees dat ik dan te veel aandacht trek van de Carbinieri. Maar goed, ik zit royaal in de tijd, want Verona is nog maar 30 kilometer.
Aan de boulevard in Peschiera, dus nog net Gardameer, waag ik mijn aan een voor mij gedurfd experiment: remblokken vervangen. Op weg naar Santiago nooit hoeven te doen. Volgens Ben heeft de regen ons parten gespeeld. Bovendien moet je nogal eens remmen als je afdaalt van de Alpen.
Ik voel me wat gesterkt door een bekeken demo-filmpje op Youtube, ook al ziet het er daar allemaal net weer even anders uit. Een andere geruststelling is het feit dat ik zojuist nog een fietsenmakeria heb gezien. En ach, het mag allemaal wel even wat tijd kosten.
Daar gaat-ie, goed onthouden hoe en in welke volgorde ik handelingen verricht, want straks moet alles weer in omgekeerde richting. Remblokjes heb ik bij me en ook een multi-tool om wat boutjes los te draaien. Ik zal niet opscheppen en zeggen dat het een fluitje van een cent is, maar het valt reuze mee. ’t Is net als met de Reschenpas.
Na een kwartier zit alles weer vast en zijn de blokken, nee de blokjes, vervangen. Ik daal af naar het Gardameer om mijn handen in tevredenheid te wassen. Voorbijkomende wandelaars hebben er wel schik in. ‘Bravo’, klinkt het een keer. Da’s weer wat anders dan het bekende ‘buen camino’.
Deze beide uitingen illustreren nog weer eens een verschil tussen beide tochten: toerisme tegenover pelgrimage. En dan pelgrimage in mijn geval zeer ruim en eigentijds opgevat (zie berichten Santiago).

Zoals opgemerkt in de aanhef, rijd ik naar Verona langs een erg drukke weg en ook langs veel bebouwing. Dat krijg je natuurlijk als je je buiten de route van Reitsma begeeft. Ik fiets vandaag op GPS-navigatie en merk tevens dat ik meer en meer bevriend raak met mijn Mio, vooral als je bestemmingen in bebouwde kommen zoekt. Stad, straat en huisnummer invoeren en ‘go’ intikken.
Zo beland ik al rond één uur op het B&B-adres in Verona, waar ik broer Henk morgen ook hoop te verwelkomen. Mijn fiets gaat in een diepgelegen keldergarage en vervolgens maakt Adriano me wegwijs in het appartement op de vierde verdieping van een gebouw in hartje Verona. De arena ligt letterlijk om de hoek. Een aanrader dus: www.arielverona.com
Morgen eerst een dagje toerisme in deze prachtige stad, waar ik lang geleden een keer de Aïda in de arena heb mogen meemaken.
En daarna begint in mijn beleving deel twee van mijn tocht, namelijk het gezamenlijke vervolg naar Rome met mijn broer. Dat ziet er ook weer veelbelovend uit. En…..we hebben enige ervaring!

Foto’s
De Italiaanse luchtmacht, niks JSF, gewoon nog met de Starfighter

image
Agriturismo

image
Binnenkomst Verona

image
Uitzicht B&B Verona

image