Bericht 5 Fietstocht Praag

  • Datum: woensdag 30 augustus
  • traject: Oedelsheim – Hann.Münden – Eschwege – Treffurt
  • Afstand: 105 km.
  • weer: zon, droog, 25 graden en meer wind (tegen), cijfer 9

Na een jeugdherberg en een paar hotels is mij een pension goed bevallen. Het is wat persoonlijker, de fiets gaat gewoon in de garage en toch heb je ook veel privacy. En uiteraard is het ‘preisgünstiger’. Bij het sjieke plaatselijk hotel van Oedelsheim at ik een Jägerschnitzel met champignons en frieten, een Salatteller, een grote bier, koffie en een fooi, samen voor 20 Euro. In Emmen is dat lang zoeken.

Ik vervolg mijn tocht langs de Weser. Die naam krijgt deze rivier vanaf Hann.Münden, waar de Werra en de Fulda samenkomen. Of een juweel een parel overtreft weet ik eerlijk gezegd, maar Hann.M. Is een plaatje! Jan, noteer deze stad in je vakantieplanner. Het is een prachtig uitgangspunt voor mensen die caravan en fietsen willen combineren. Moeiteloos kun je drie mooie fietsdagen samenstellen door stroomop en -afwaarts de Werra, de Fulda en de Weser te verkennen. En dat je die rivieren dus heen-en-weer verkent is geen enkel probleem, want – en dat zijn we gewend – je ziet het allemaal steeds ‘met andere ogen’. En bovendien heb je nooit de hele dag tegenwind.

Ondanks het feit dat ik de Werra volg, zijn er toch af en toe kleine en gelukkig korte klimmetjes, omdat je niet steeds pal langs de rivier rijdt. Er zijn zelfs hellinkjes die herinneringen oproepen aan de bijna onmogelijk tegenop te fietsen Keutenberg. Het landschap wordt gedomineerd door glooiende akkerpercelen, deels kaal, maar meestal begroeid met mais. Hoe hebben we ons toch ooit zonder dit gewas weten te redden. Met gras?

Vanaf Wahlhausen krijgt de route een extra dimensie, want af en toe wissel ik van oever (Werra) en dat betekent steeds een verandering van deelstaat. Heen en weer tussen Hessen en Thüringen. En Thüringen is voormalige DDR. Dat zie je meteen aan de wat soberder of soms vervallen huizen. Op een gegeven moment rij ik op een fietspad dat is aangelegd op de voormalige, meestal aangeharkte strook, waarover destijds de grenspolitie patrouilleerde. Diverse borden en merktekens markeren het voormalige ‘IJzeren Gordijn’, dat in 1989 werd opgeheven. Heel bijzonder allemaal. (Vooral als ik het vergelijk met de grens bij Zwartemeer)                                    Na 105 kilometer eindigt mijn dag in een pension te Treffurt.

Toegift:

Thüringen is het ‘land’ van grootheden uit de Duitse cultuurgeschiedenis: Luther, Bach, Goethe en Schiller zijn bekende namen. Zowel Luther als (later) Goethe hebben veel geschreven over het begrip ‘vrijheid’. Zo leerde meneer Ten Hoor ons op de middelbare school:

Die Gedanken sind frei
wer kann sie erraten
Sie fliehen vorbei
wie nächtlige Schatten
Kein Mensch kann sie wissen
kein Jäger erschiessen
Es bleibet dabei
Die Gedanken sind frei

Wij zongen het  onbekommerd. Logisch toch? Je denkt toch wat je maar wilt? Of zou Goethe in een tijd geleefd hebben, waarin dit niet vanzelfsprekend was. Godsdienst (Luther) dictatuur, armoede of andere dingen kunnen je denken een element van dwangmatigheid of van ‘gevangenschap’ verschaffen. En dat bewust of onbewust. Hoe vaak doen we niet ons best om iemand ‘op andere gedachten te brengen’.                        Ik kom hier allemaal op vanwege een incidentje dat mij overkwam. Na één van de voorgaande nachten heb ik kennelijk een voedingskabeltje in het hotel achtergelaten, dat ik nodig heb voor drie apparaten. Gisteravond kwam ik daar achter. Alle tassen drie keer omgekeerd, maar geen kabeltje. En nu Goethe: je wilt niet weten hoe dit gemis mij in de gedachtengreep hield. Hoezo ‘die Gedanken sind frei’. Gar nicht! Ik heb er slecht van geslapen. Hoe groot was mijn opluchting toen een vriendelijk meisje in een telefoonwinkel in Hann.Münden voor mij het reddende kabeltje bleek te hebben. Het betrof namelijk een niet meer gangbare stekker. Ze verontschuldigde zich ook nog dat het ‘nicht original’ was. Ik heb haar toevertrouwd dat ze de reddende engel was die bij dit soort tochten hoort. Laat ik eindigen met een stelling:

Wie be-amend met Goethe kan zingen ‘Die Gedanken sind frei’ moet wel een gelukkig mens zijn.

Gute Nacht Freunde.

Ontbijt met panorama: 

Hann.Münden, een aanrader: 

De Werra: 

Niet altijd asfalt: 

Voormalige grens met de DDR: