Bericht 2 Fietstocht Praag

  • datum: zondag 27 augustus
  • traject: Rheine – Telgte – Harsewinkel
  • afstand: 110 km
  • weer: zon, beetje wind, droog, 23 graden, super: een 10!

De schnitzel die ik in het aanbevolen restaurant voorgeschoteld kreeg verdiende zonder twijfel de bij vrachtwagenchauffeurs bekende kwalificatie ‘deurmat’. Samen met de onvermijdelijke  ‘Bratkartoffeln’ en de ‘gemischte Salat’ was het de typisch Duitse en wat zware hap. Maar aangezien een fietser een beetje moet bunkeren, heb ik mij er doorgewerkt

In jeugdherbergen beginnen de dagen altijd vroeg. Zo ook hier in Rheine. Vanaf een uur of 7 vangt de levendigheid aan, vooral veroorzaakt door een grote groep zeer jeugdige handballers uit Cottbus met hun begeleiders. Ik ontbijt met mijn twee kamergenoten die uit Bonn en Stuttgart komen.

Om half negen rij ik de poort uit en binnen de kortste keren bevind ik mij in mooie bospercelen met van die posterachtige, nevelig zonnestralen. ‘Morgenstimmung’, zeg maar, alleen nog zonder die muziek. Overigens, de bossen overheersen zeker niet, maar af en toe zijn er lekker koele stukjes.

Ik vervolg weer (grotendeels) met de Ems- Radweg. Die 375 kilometer lange route wordt aangeduid met twee stilistisch gespiegelde letters E met daartussen een getekende rivier. Dat symbool kom je veel tegen, maar als het op twijfelplekken ontbreekt – wat heel vaak voorkomt – dan volg je de kleine bordjes met een rood fietsje en een richtingspijl. Maar die zijn klein en dus mis je er soms eentje. Dan vullen de onvolprezen papieren kaart en de Mio-navigatie wel aan, ook al wordt de route dan soms ‘creatief’.

Het prachtige weer draagt veel bij aan het fietsgenot. Zonbeschenen akkers, het bijna windstille weer en de aangename temperatuur doen me beseffen dat dit niet beter kan. Vandaar die 10. Omdat het zondag is, tref ik vandaag erg veel recreatiefietsers, dus de fietsbel bewijst goede diensten. Op vlakke stukken rij ik meestal 20 km per uur en kennelijk haal je daarmee  veruit de meeste fietsers in.

Vermeldenswaardig is mijn pauze in Telgte. Een pareltje in het Münsterland. Het is er ontzettend druk, want – en zeker op een zonnige zondag – Telgte is een bekende bedevaartsplaats. In een mooie barokke kapel bevindt zich een ‘Pietà’, een houten beeld van Maria met in haar armen haar dode zoon. De spirituele aantrekkingskracht van dit beeld verklaart de aanwezigheid van veel pelgrims. Grappig dat ik er ook een zuil zie met een schelp en een vermelding van de afstand tot Santiago de Compostela.

Om half vijf rol ik Harsewinkel binnen en neem intrek in hotel Amadis. Het was weer genieten vandaag.

Morgenstimmung:

De Eems: 

Markeringsteken:

Pietà van Telgte:

Nostalgie: