Bericht 11 Fietstocht Praag

  • Datum: dinsdag 5 september
  • Traject: Kokasice- Plzen – Horovice
  • Afstand: 102 km.
  • Weer: veel zon, droog, cijfer 9

De dag begint weer met een zonnige en rustige tocht door een heuvelend Boheems akkerlandschap. Vergeleken met Duitsland zie ik veel minder mais, maar veel meer graanteelt. Misschien speelt de bierproduktie (gerst) ook een rol. Ik zoek een bijpassend muziekje: de Praagse symfonie van Mozart. Smetana kan nog even wachten, want: eerst de Moldau zien. De Tsjechen die ik tegenkom zijn niet erg contactgericht. Initiatief voor een groet komt van mij, maar de reacties zijn gering. Het lijkt vaak wat stuurs, maar een zekere verlegenheid en de taalbarrière spelen ook mee. Ik trek wel bekijks. En naast stuursheid is er ook behulpzaamheid: op een zeker moment is de weg totaal geblokkeerd door de aanleg van een nieuw spoorlijntje. Ik dreig terug te moeten, maar na een wat hulpeloze mimiek tillen twee werkers mijn hele pakezel over hun project en kan ik verder.

Rond 12 uur ben ik in Plzen. De beleving van die ‘big city’ is een groot contrast met het stille Boheemse platteland. Trams, trolleybussen, schreeuwende reclamezuilen en -borden van bier, Ikea en noem het maar bepalen het drukke stadsbeeld van Plzen. De stad drijft sterk op Pilsner Urquell en op de Skodafabriek plus toeleveringsbedrijven. Ik breng een bezoekje aan de brouwerij en gebruik er een Duits- Tsjechische lunch: een Hamburger met bier. Normaal drink ik geen alcohol als ik nog verder moet fietsen, maar voor Plzen maak ik een uitzondering. Wie hier trouwens ook een grote fabriek heeft: Gambrinus!

Na Plzen krijg ik behalve heuvels ook een grillige afwisseling van hele goede, maar ook hele slechte trajecten. Ook de bewegwijzering is deels slecht, waardoor ik vaak moet her-navigeren. Op een zeker moment word ik er wat flauw van en kies hier en daar voor de gewone weg in plaats van de langere en stillere fietsroute. Op de gewone weg is natuurlijk autoverkeer, maar ze gedragen zich netjes op enkele binken met van die verlaagde scheurijzers na. En: bij afdalingen op strak asfalt valt meer te genieten!

Tegen zessen arriveer ik bij hotel U Parku in Horovice, geboekt via Booking.com. Tot mijn verrassing zit er ook een diner in mijn arrangement. Lekker en gemakkelijk. Praag nadert: nog 65 kilometer.

Onderweg: 

Plzen: 

Brouwerij Pilsner Urquell: 

Ingang brouwerij:

Lunch bij P.U: 

Boheems platteland: