Bericht 2

  • Datum:     Donderdag 17 mei
  • Traject :    Nice – Antibes
  • Afstand:    25 km.
  • Weer :        20 graden, zonnig
  • Parcours: Vlak; fietspad langs de kust

Naar huis fietsen

In tegenstelling tot de voorgaande fietstochten, fiets ik deze keer naar huis.
Begonnen de ritten naar Santiago, Rome en Praag dus bij mijn voordeur, deze tocht begint met een trein- en vliegreis naar Nice, van waaruit ik fietsend hoop terug te keren naar Emmen. De route zal grotendeels worden bepaald door het reisgidsje ‘De groene weg naar de Middellandse Zee’, een route die globaal genomen de Rhône-vallei volgt.

Een aantal overwegingen heeft mij doen besluiten om deze keer terug te fietsen:
1. Ik ben nieuwsgierig naar het verschil in beleving tussen – fietsend – steeds verder van huis gaan tegenover het (langzaam) naar huis rijden.
2. Je hebt het ‘regel-gedoe’ van vliegen en fietsvervoer aan het begin en kunt daarna wat relaxter en vrijer huiswaarts gaan, want een dagje eerder of later thuis komen, het maakt niet uit. Je hoeft bijvoorbeeld geen geboekt vliegtuig te halen.
3.  Omdat ik grotendeels noordwaarts fiets heb ik de zon voornamelijk in de rug. Dat kijkt volgens mij prettiger en ook het landschap wordt fraaier belicht. Ik ben een echte ‘plaatjesman’.

Een onzekere factor is natuurlijk de wind. Want nog liever dan de zon heb ik natuurlijk de wind mee. Mijn inschatting is dat de overheersende luchtstroming west-oost gericht is. Maar lokale omstandigheden kunnen behoorlijk afwijken. Zo hoop ik niet geplaagd te worden door de ‘gesel’ van het Rhône-dal: de soms dagen achtereen waaiende Mistral, een harde en constante noordenwind richting de Middellandse Zee. Afwachten maar.

Over vandaag

Na een ontbijt in het hotel en het optuigen van de fiets rij ik eerst via een fraai fietspad parallel aan de beroemde Boulevard des Anglais naar Nice. Hotel ‘Negresco’ staat er nog steeds prominent en stralend bij. Maar af en toe zie ik ook militairen lopen met machinegeweren voor de borst. Naar ik aanneem een gevolg van de aanslag destijds met een vrachtwagen die inreed op publiek. In de oude haven met mooie terra-kleurige Venetiaanse gevels vergaap ik me aan de vele extreem luxe jachten die er met de kont naar de kade of steigers liggen afgemeerd.
Dan keer ik om en begin aan het fietstochtje naar Antibes. De route is geen probleem, want het prima en goed gemarkeerde fietspad wijkt bijna niet van de kustlijn. Na een stop bij een Burger King voor een hap en even wat internetten arriveer ik rond twee uur bij mijn mijn zwager en schoonzus, die daar ruim een jaar geleden zijn gaan wonen. Ze hebben een mooi gastenverblijf waar ik een paar nachten gebruik van mag maken.

Fietspad Boulevard des Anglais
Jachthaven van Antibes
De haven van Nice