Bericht 8

  • Datum.      Zaterdag 8 juni
  • Traject.      Sorø – Kopenhagen
  • Afstand.     92 km
  • Weer.         Vanalleswat, een 7

Ondanks het sjieke hotel mocht de fiets gewoon mee op de kamer! Dat levert na het ontbijt het ludieke beeld op, dat ik met een bepakte fiets door een paar hele lange gangen fiets om bij de receptie te komen. Het is een soort ‘superkro’: één verdieping en heel uitgestrekt. Ze zijn een fietser niet gewend, maar de receptioniste kan het wel waarderen, vooral als ze hoort waar mijn fietstocht is begonnen: ‘at the frontdoor’.

Denemarken hangt deze dagen vol met verkiezingsposters, want woensdag zijn er verkiezingen geweest voor het Deense parlement. Overal onderweg kijken charmante dames en heren mij aan met de oproep om op hun partij te stemmen. Er schijnt zelfs een partij te zijn (Stram Kurs) die alle moslims wil deporteren! Daarbij is Wilders nog maar een doetje! Onderweg vraag ik een man naar de route, terwijl hij bezig is om om opgehangen poster op te ruimen waar hij nota bene zelf op staat! Hij rijdt in een patserige auto, die goed past bij zijn politieke voorkeur. Maar laat ik hier niet uitglijden over de details. De sociaal-democraten bleken de winnaars te zijn. Timmermans blij.

Fietsen over Sjaelland ervaar ik na Fünen als een beetje ‘niksig’. Bijna nergens is het vlak, maar de hoogteverschillen zijn kleiner dan op het vorige eiland. In Roskilde doe ik iets wat bijna nooit in mijn dagpatroon past: ik bezoek een museum. Want als er één element in dit land is dat extra aandacht vraagt en verdient, dan is dat wel het roemruchte verleden van de Vikingen, of zoals op mijn lagere school: De Noormannen . Die maakten destijds – rond 800 na Chr. – vooral indruk met hun ge-avanceerde boten. En van die Vikingschepen is in Roskilde een museum. Hoogtepunt van dit museum is een hal waar 5 van die zeil/roeischepen zo goed mogelijk gereconstrueerd staan uitgestald. Verdelr zijn er demonstraties en kindvriendelijke activiteiten.

De binnenkomst van Kopenhagen beantwoordt meteen aan het imago van deze fietsvriendelijke stad. Via een strak fietspad langs een kanaal suis ik met bijna 30 km. (rugwind) het moderne havengedeelte van deze hoofdstad binnen. Het is net Amsterdam-Noord (trendy) of IJburg. Moderne architectuur aan het water. Ook mijn bestemming bereik ik via prima fietspaden: een hostel in hartje Kopenhagen. 
Het wordt een soort cultuurshock, want na het sjieke hotel van afgelopen nacht beland ik in een gelegenheid die het midden houdt tussen de kantine van destijds ‘de Appelhof’ op Terschelling en de Spaanse pelgrimsherbergen. Alsof het op mij slaat word ik verwelkomt met ‘ a new kid in town’ van de Eagles. Veel ongemak hier – ik bespaar jullie de details – wordt goedgemaakt met het feit dat ik in het hartje van bruisend Kopenhagen ben neergestreken. Ik prijs me gelukkig dat ik met beide hotelcategorieën kan (over)leven. Op naar een mooie Pinksterdag, samen in de zon.

Kamergenoot
Vikingenmuseum Roskilde
Onderweg
Mijn dashboard
Wonen aan het water
Mijn slaapkooi