Bericht 11

  • Datum:   Dinsdag 11 juni
  • Traject:   Kopenhagen – Praestø
  • Afstand:  140 km
  • Weer:      Eerst wat regen, verder droog en overwegend bewolkt, graad of 20

Pluvius lijkt mij vandaag in Kopenhagen te willen houden, want als ik wakker wordt, dan plenst het.  Maar nee, regen houdt me niet tegen, alleen onweer. Dus vol in het (regen)pak verlaat ik deze leuke stad. Aeolus heb ik wèl aan mijn kant, want zoals ik zaterdag met rugwind de stad werd ingeblazen, zo helpt ook weer rugwind, maar nu in tegenovergestelde en voor mij gunstige richting,  mij via deels hetzelfde traject vlot de stad uit. En nu Pluvius ziet dat ik toch maar gewoon ga, geeft hij het op. Het stopt met regenen.

Eenmaal weer ‘buiten’ ervaar ik het contrast tussen die bruisende stad en de sfeer van het buitengebied: wind, vogelgeluiden, wuivend riet. Ook weer fijn. Beide – stad en platteland – hebben hun eigen charme.
Ik maak gebruik van het Duitstalige Bikeline-boekje ‘Berlin-Kopenhagen’. Dat zijn soortgelijke boekjes als de Nederlandstalige van o.a. Sweerman en Reitsma. Routekaartjes, routebeschrijving, suggesties voor overnachting, een track, het hoort er allemaal bij. En mooi passend in de stuurtas, zodat je het kaartbeeld voor je neus hebt. Voordeel van zo’n kaartje is dat je veel meer gebied ziet afgebeeld dan het navigatiebeelschermpje biedt.

De route, die door glooiend landschap gaat en soms ook pal langs kust, is kennelijk populair, want er komend mij opvallend veel bepakte soortgenoten tegemoet. Dat levert dan weer allerlei varianten van begroetingen op, maar erg uitbundig zijn ze niet. Dat was met die Royal Run gisteren wel anders. Maar wat wil je ook met 45.000 deelnemers! Carnavalesque was het soms.

De reis voltrekt zich verder zonder vermeldenswaardigheden. Als ik in de buurt kom van mijn geboekte Kro ziet een vrouw in een auto mij wat aarzelen over de te nemen weg. Ze heeft moeite met haar Engels en stelt daarom voor om voor mij uit te rijden. Dus gedurende drie kilometer moet ik nog even flink in de pedalen. Ze zet me voor de deur af. Geen Engels, maar wel een angel!
De Kro ligt nogal ver buiten Praestø, maar gelukkig maakt de vrouw des huizes nog een lekkere koude schotel voor mij klaar. De taakverdeling is klassiek, want de heer des huizes brengt me bier.
En dan ook nog mooi: de leeuwinnen hebben hun eerste WK-wedstrijd gewonnen. De dag kan niet meer stuk.

Onderweg I
Onderweg II
Staatskerk, dus met vlag
Veldboeketten
Kalkwinning