Bericht 10 Fietstocht Praag

  • datum: maandag 4 september
  • traject: Cheb – Marianske Lazne – Kokasice
  • afstand: 82 km.
  • Weer: frisjes, veel zon, beetje regen, cijfer 8

Cheb had een verrassend mooie hoofd-voetgangersstraat en een mooi plein met veel kleurrijke en barokke gevels. Ook opvallend veel leuke dakkapellen op de huizen en andere gebouwen. En inderdaad: opvallend veel Aziaten, naar ik aanneem vooral Vietnamezen. Het voordeel van zo’n multiculturele stad is dan wel weer, dat er prompt een avondwinkel van een Vietnamees open was, zodat ik voor mijn zondagavond nog een Australische Shiraz kon inslaan. Ik zal niet verklappen waar ik het restant van de fles heb gelaten…..

Ontbijten doe ik bij een bakkerij, waar ze een heerlijk bruine baguette hebben met van alles ertussen. Ik sla ook eentje in voor onderweg. Vervolgens begin ik aan een tocht door een mooi en heuvelig stuk Tsjechië. Weinig plaatsen, weinig voorzieningen, veel zooi, maar ook ‘opknappertjes’ en gewone ‘nette’ panden/erven. Weinig verkeer ook en bijna helemaal geen fietsers. Kortom: rustig landelijk fietsen, klimmen en dalen. In het begin wordt de romantiek nog versterkt door mooie ochtendnevel in dit panorama-rijke gebied. Soms wordt de rust verstoord door wild blaffende en meerennende honden,  gelukkig allemaal achter omheiningen. De zon zorgt voor een aangename bij-verwarming.

Ook signaleer ik weer de sporen van de communistische tijd: de bekende rijen eenvormige garageboxen en hier en daar luidsprekers aan de telefoonpalen. Verder zie je dat de ‘nieuwbouw’, ook van dorpjes, veelal bestaat uit kleine flatgebouwen. Motto: iedereen hetzelfde.

Onderweg zie ik uithangborden van Gambrinus, die me herinneren aan mijn Groningse jaren. Tijdens de ontgroening werd ons – zingend – aangeleerd:

’s gibt kein besser Leben
als Studentenleben
wie Es Bacchus und Gambrinus schuf
in die Kneipe laufen
und sein Geld versaufen
ist ein hoher, herlicher Beruf

Toch maar een ander beroep gekozen. Trouwens, het lied is vooral in dit land relevant. Want waar hebben ze nu meer verstand van bier en vooral van pils dan in Tsjechië. De term ‘pils’ komt van Plzen. Dat is de stad waar dit brouwsel voor het eerst werd geproduceerd. Voor die tijd waren donkerder en zwaardere biersoorten gangbaar, zoals wij die in Nederland natuurlijk ook kennen. Pils is ………zie Wikipedia. Morgen hoop ik een blik te kunnen slaan op de fabrikant van het oerpils: Pilsner Urquell in Plzen.

Rond 1 uur arriveer ik in een ‘ander’ Tsjechië: Marianske Lazne, of ook wel: Marienbad. Naast Karlovy Vary een zeer bekend en geliefd kuuroord. Het is een ‘eiland’ van luxe. Goudgele hotelgevels, een prachtig wandelpark, talloze bronnen, een koninklijke colonnade en vooral heel veel toeristen. Goethe, Wagner en Chopin kwamen er ook graag. Veel mensen tappen water uit één van de vele kranen in de stad. Mijn ervaring is dat het Drentse water in elk geval veel beter smaakt.

Na een korte rijtour op mijn Santos ontstijg ik letterlijk Marianske Lazne en koers aan op Tepla. Daar bevindt zich een groot kloostercomplex. Het heeft toeristische potentie genoeg, maar dat moet dan nog wel op gang komen. Het oogt deels prachtig, maar er is ook veel achterstand en verval. Ik tref er ook bijna geen bezoekers.

Mijn etappe eindigt bij een pension in een klein dorp. Dat betekent dat ik voor het eten nog weer even moet fietsen naar een naburig dorp. Maar die moeite betaalt zich uit, want ze tappen er …….Gambrinus! Proost!

Goudgeel Cheb: 

Ogen op het dak: 

Morgenstimmung: 

Golfschool Tsjechië: 

Dorpsflats: 

Groen, groener, groenst: 

Colonnade in M.Lazne: 

Even tanken: 

Klooster Tepla: