Bericht 6

  • Datum: donderdag 2 juni 2016
  • Traject : Schwabenheim – Heidelberg
  • Afstand : 120 km
  • Weer : prima, licht bewolkt, soms zon, 20 graden, geen regen
  • Parcours : eerst heuvelend, later vlakker; Nierstein (veer), Lörsch, Weinheim, Ladenburg

Wat een leuk adres had ik in Schwabenheim. Zo’n typisch Duitse Gasthof: krakende houten trappen, dikke muren, kleine ramen met bolle glazen, zwaar massief eiken meubilair, een ‘gutbürgeliche Küche’ en als bijzonderheid zelf geproduceerde wijn. En dan ook nog gasten die naar Rome fietsen.

De eerste ongeveer 30 kilometer fiets ik door een heuvelend Rheinhessen, een bekend Duits wijngebied. Maar ook veel akkers met granen en veel bloeiend spul in de bermen, vooral klaprozen.
Eindeloos lijkende en stille gedeeltes, zoals ik ze in Frankrijk veel had, ervaar ik hier minder. Dat verklaart ook dat ik pas vandaag voor het eerst muziek beluister.
De route is een mix van fietspaden (asfalt, beton met richels, steenslag), kleine landwegen, maar ook delen met autoverkeer. Af en toe zijn er echt onverharde en glibberige paden, dus dat betekent wat aandachtiger sturen. De fiets zit onder de smurrie.
Bij de veerboot in Nierstein tref ik Ben uit Oldenzaal weer. Gelukkig hebben we dezelfde smaak over al dan niet samen fietsen. We kletsen even wat bij, maar gaan vervolgens weer uiteen. In dit geval haak ik af voor een koffie op een Rijnterras bij de steiger van de veerboot.

Ook het navigeren is weer een mix: boekje Reitsma (kaartjes en routebeschrijving), Mio GPS-apparaat, groene fietsbordjes langs de weg, soms knooppunten, zonnestand, richtingsgevoel en mensen vragen. En ondanks dat alles maak ik af en toe een foutje, vooral omdat ik niet strikt genoeg meelees in de gedetailleerde routebeschrijving. Bij zelf bedachte alternatieven stuit ik vaak op wegen waar ik met de fiets niet mag komen. Ik heb de indruk dat Frankrijk en Spanje daar ‘soepeler’ in zijn. Maar daar hebben ze vermoedelijk minder fietspaden en -stroken.

Heidelberg is qua inwonertal van formaat Groningen en ook een beroemde universiteitsstad. Vooral theologen hebben er naam gemaakt. Hier werd in de 16e eeuw ook de zogenaamde Heidelbergse Catechismus geschreven.Wat zijn daar niet een catechisatielessen en preken aan gewijd!
De stad heeft een nieuw en een historisch deel: de Altstadt. En daar moet je zijn, zoals ook blijkt uit de horden toeristen en de volle terrassen die ik daar aantref.
Ik heb geboekt in een hostel voor backpackers. Ik word er hartelijk ontvangen en rondgeleid: kleine slaapzalen, douches voor gemeenschappelij gebruik, een studentikoze huiskamer en een keuken waar je zelf gebruik van mag maken. Kortom, het heeft veel van de mij bekende pelgrimsherbergen.
Temidden van Amerikaanse en Japanse gesprekken doe ik hierbij verslag.

6.1 6.2